Autor: Karin Luhaäär, Tallinna Strateegiakeskus
Tallinna linna välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ raames koguti Kalamaja Muuseumi jaoks uusi ja vanu Kopli retsepte.
Juba kogutud retseptidest valmistati tippkokk Aldur Soosalu juhtimisel kolm traditsioonilist Koplikandi maitset – vaesed rüütlid, vürtsikilu võileivad ning makaronid „po flotski“ (laevastiku moodi eesti k). Kõiki roogasid serveeriti kogukonnale värskelt valminuna 16. oktoobril Maleva peatuses asuva kaupluse parklas. Kohapeal jagas oma palade kirjeldusi veel ligi 70 kohalikku elanikku. Kusjuures noorim annetaja, 12-aastane Nikita jagas boršisupi retsepti ning vanima, 82-aastase Valentina sulest laekus grillkanasalati kirjeldus.
Ühiskokkamine osutus ülimenukaks ning andis tõuke uue kogukondliku näituse korraldamiseks
Neljatunnisel kogukonna kokkamisel käis Koplikandi maitseid proovimas ligi 300 külastajat. Kõikidel külalistel oli võimalik meenutada ja kirja panna ka omaenda igapäevaseid või pidupäeva retsepte koosviibimistest või miks mitte ka lapsepõlvest.
Eesmärk on laekunud retseptidest korraldada näitus Kalamaja muuseumis, et ka kõikidel teistel soovijatel oleks võimalik maitserännakutest osa saada. Nimetatud näitust saab loodetavasti külastada juba järgmisel aastal.
Maitsev kogukondlik kohtumine
Kõik kokkamist väisanud inimesed olid väga positiivselt meelestatud. Paljude jaoks oli see esimene Koplis aset leidev üritus, millest nad osa võtsid ning sooviti ka edaspidi kogukonna liikmete aktiivset osavõtlikkust edendavaid koosviibimisi lähedal asuvates parkides või kohvikutes. Eriti suure heakskiidu osaliseks sai muidugi valitud menüü, mis nii mõnelegi kohalikule tõi vahva nostalgiahetke.
Vürtsikilu võileivad, makaronid laevastiku moodi ning vaesed rüütlid, ehk munapiimasse kastetud ning seejärel praetud saiaviilud panid suu matsuma kõigil. „Just see oli meie peres kõige levinum magustoit“, lausus juba 36aastat Koplis elanud Nadežda, kui proovis praesaiu, mis olid just tol hetkel pannilt tulnud. Makaronid laevastiku moodi, ehk lihaga ja sibulaga praetud makaronid maitsesid Andrei sõnul täpselt nii, nagu vanasti. Ühtlasi oli makaronid „po flotski“ (laevastiku moodi eesti k) esimene toit, mida Andrei iseseisvalt suutis valmistada konservhakklihast.
Põnevaid nippe kogukonnalt
Lisaks retseptidele jagasid külaliselt lahkesti ka põnevaid nippe – näiteks soovitatakse tatraputru keetes pott panna hoopiski patjade vahele hauduma. Lisaks avastasime, et nii mõnigi Kopli ja Pelguranna elanik saab oma kala Katariina kai kalameestelt. Neil on rõõm püüda, huvilistel rõõm süüa.
Veel ühe põneva juhisena sai kirja pandud retseptidesse nn kuivad „Vaesed rüütlid“. Nende valmistamiseks ei kasteta saiu muna, vai piima sisse. Ühele poole raputati peale suhkur, teisele poole kaneel, seejärel pandi ahju kuivama ning krõbistati õhtuti tee kõrvale.
Kogutud retseptid oleme koondanud siia! Proovi järgi!
***
Sprotiampsud
Koostisosad
1 karp sprotte
riivjuust
1–2 küüslauguküünt
majoneesi
Valmistamine
Peenesta sprotid kahvliga. Lisa segule kõik ülejäänud koostisosad ning määri sprotisegu ahjus või röstris kuivatatud mustale leivale. Kaunista maitserohelisega.
Natalja, 53-aastane, Kopli tänavalt
***
Seakaelakarbonaad
Koostisosad
kaelakarbonaad
kurgisoolvesi
piprasegu
sool
Valmistamine
Sulata üles tükk kaelakarbonaadi. Lase vesi potis keema ja lisa karbonaaditükid. Kui vesi on keema hakanud, vala juurde kurgisoolvesi. Keeda aeglasel tulel 3–4 tundi.
Puista kuumadele karbonaadidele piprasegu ja keera küpsetuspaberisse, seejärel pane tsellofaani. Jahuta ja pane karbonaadid külmikusse.
Kasuta külmalt suupistena või pärast ülessoojendamist praena. Väga lihtne, mahlane ja maitsev.
Tatjana Vasara tänavalt
***
Kabatšokid
Koostisosad
kabatšokk
kanahakkliha
kõva juust
Valmistamine
Lõika kabatšokid seibideks, pane peale kanahakkliha ja puista üle riivitud kõva juustuga. Küpseta ahjus.
Ksenja Tihhomirova Tuulemaa tänavalt
***
Makaronipesad
Koostisosad
makaronipesad (tagliatelle, 5–6 tk)
toored munad
maitseroheline (sibul, till)
Valmistamine
Keeda makarone 5 minutit eraldi pesadena. Seejärel tõsta need ettevaatlikult veest välja ja pane määritud ahjuplaadile (küpsetuspaberile).
Määri pesa keskkohta veidi võiga. Igasse pessa löö ettevaatlikult üks muna.
Maitsesta soolaga ja puista peale peenestatud maitseroheline. Kata fooliumiga ja küpsetada 7 minutit ahjus temperatuuril 150–200 kraadi.
Ljubov Püss, 75-aastane, Sõle tänavalt
***
Ahjuforell
Koostisosad
forell või muu punane kala
mugulsibul
suvikõrvits
kirsstomatid
fetajuust
kaks sidrunilõiku
oliiviõli
Valmistamine
Pane ahjuvormi põhja kirsstomatid, lõika sibul, lisa veidi oliiviõli, seibideks lõigatud suvikõrvits ja fetajuust. Maitsesta soola (võib ka lisamata jätta) ja pipraga. Peale aseta kaks kalatükki ja neile kummalegi üks sidruniviil.
Pane ahju. 15–20 minuti pärast on kala valmis.
Head isu!
Tatjana Dotsenko, 65-aastane, Vasara tänavalt
***
Firma kalatort
Koostisosad
röstleib
tuunikala
lõhe
keedetud munad
sibul ja till
majonees
Täidis
tuunikala
lõhe
keedumuna
roheline sibul
till
Valmistamine
Täidise valmistamiseks sega tuunikala lõhega, lisa peenestatud keedumuna, roheline sibul ja till. Sega kõik kalaga kuni pastakonsistentsi saavutamiseni.
Aseta ühte ritta leivaviilud, määri need ohtra majoneesiga, seejärel lisa täidis. Määri täidist laotud leivaviiludele (kokku 2–3 kihti).
Viimane kiht on õhuke majoneesikiht.
Kõige parem on valmistada õhtul ja jätta ööseks külmikusse või hoida külmikus vähemalt 3 tundi.
Lilia, 64-aastane, Puhangu tänavalt
***
Balti kilu
Koostisosad
1 kg värskeid kilusid
3 spl soola
1 küüslauguküüs, till
Valmistamine
Lõika küüslauk väikesteks tükkideks, haki till peeneks. Puhasta kilud, sega maitseainetega ja lao need tihedalt nõusse. Kahe tunni pärast võib juba süüa. Eksperimendi mõttes võib küüslaugu asendada ka ingveriga.
Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt
***
Loomaliha herneste ja riisiga
Koostisosad
pruun riis
porgand
hernes
loomaliha
Valmistamine
Keeda riis, herned ja porgand. Prae liha, lisa keedetud riis ning keeda liha koos ülejäänud koostisosadega pehmeks.
Martin, 13-aastane, Linnamäe teelt
***
Tartalett
Koostisosad
jahu
munad
või
külmutatud või värsked köögiviljad
oliiviõli
sool
pipar
rõõsk koor 20–30%
Taigna koostisosad
jahu
rõõsk koor
munakollased
sool
must pipar
Valmistamine
Sega kokku taigen. Vahusta koor, seejärel munavalged ja pane need kõrvale.
Pane taigen vormi, küpsetada 15 minutit 180 kraadi juures.
Valmista köögivilja- või mis tahes muu täidis nii, nagu meeldib. Pane täidis valminud vormitainale.
Sega hoolikalt vahukoor ja vahustatud munavalge ning pane täidise peale.
Niinimetatud mütsi küpseta olenevalt suurusest ahjus 10–15 minutit.
Antonas, 36-aastane, Sõle tänavalt
***
Täidetud munad
Koostisosad
muna
sinep
ketšup
Valmistamine
Keeda munad kõvaks. Koori ja lõika munad pooleks, võta munakollane välja, pane munavalge õõnsusesse sinep ja ketšup, seejärel kata munakollasega. Võid lisada kilu.
Deniss Taivosalu („Soomlane“), 42-aastane, Sitsi tänavalt
Jevgeni Granberg („Sakslane“), 48-aastane, Sitsi tänavalt
***
Kefiiripirukad
Koostisosad
1 muna
0,5 liitrit kefiiri
1 tl soodat
0,5 kg jahu (või kui palju kulub, tainas peab olema pehme, ei tohi väga käte külge kleepuda)
maitse järgi soola
Valmistamine
Sega koostisosad, kata taigen kilega ja jäta 30 minutiks seisma.
Täidis: praadi sibul ja kapsas, keeda riis. Kanamaks lõigati peeneks ja hautati.
Taigen rullida suureks koogiks (sarnaselt tšebureki valmistamisele), väga õhukeseks, pane peale täidis, vajuta ääred kinni ja praadi taimeõlis kahelt poolt. Valmis pirukad aseta paberile, et see imaks liigse õli.
Niina Puhangu tänavalt
***
Hommikusöök
Koostisosad
leib
juust
muna
sool
Valmistamine
Kuumuta pann, määri õli leivale, prae, pööra ümber, pane peale juustu, prae kõrvale muna nii, et kollane jääb vedelaks. Tuleb välja pošeeritud muna. Pane muna juustuleiva peale. Suurepärane hommikusöök!
Liidia, 72-aastane, Sõle tänavalt
***
Poissmees
Koostisosad
1–2 muna
1 saiake
pekikuubikud ja mugulsibul
Valmistamine
Passeeri pekk koos sibulaga, kasta saiake klopitud munasse ja pane pannile. Prae kuni valmimiseni. Peale puista peenestatud tilli.
Viktor (67-aastane) ja Ljudmilla (70-aastane) Kari tänavalt
***
Adžika
Koostisosad
5 kg tomateid
3 kg Bulgaaria pipart
1 kg küüslauku
1 kg tšillipipart
Valmistamine
Peenesta kõik koostisosad hästi väikeseks. Pane potti, lase keema ja seejärel keeda aeglasel tulel kuni valmimiseni.
Jelena, 45-aastane, Erika tänavalt
***
Marineeritud seened (tatikad)
Koostisosad
seened (lambatatikad)
Marinaad
vesi
1 spl suhkrut
äädikas
küüslauk
vürts
Valmistamine
Puhasta seened. Keeda neid 30 minutit ja seejärel loputa. Keeda seeni marinaadis 20 minutit, lisa küüslauk ja vürts. Pane seened purki ja vala peale marinaad. Kaaneta purgid.
Aleksandr, 62-aastane, Mustamäe tee
***
Kõrvitsavorm
Koostisosad
kõrvits
kabatšokk
rosinad
kohupiim
manna (natuke)
jahu
Lõika köögiviljad, sega kõik koostisosad, pane määritud vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 35 minutit.
Jelena, 35-aastane, Pelguranna tänavalt
***
Kõrvitsapüreesupp
Koostisosad
kõrvits
sulatatud suitsujuust
rõõsk koor 35%
soola maitse järgi
Valmistamine
Puhasta ja lõika kõrvits, maitsesta soolaga, lisa veidi pipart ja küpseta ahjus. Seejärel pane potti, vala põhja veidi vett ja kalla peale rõõsk koor. Keeda mõõdukal tulel valmimiseni, lisades maitse järgi sulatatud juustu. Kui kõik on valmis, on soovitatav püreerida suppi mikseriga.
***
Kabatšokikoogid
Koostisosad
kabatšokk
jahu
muna
Valmistamine
Riivi kabatšokk, lisa muna, jahu ja sool.
Tee taigen valmis. Prae koogid. Väga maitsev!
Olga Sudakova, 70-aastane, Pelguranna tänavalt
***
Õunatäidis pirukatele
Koostisosad
Õunad
Suhkur
Valmistamine
Lõika õunad tükkideks ja puista suhkruga üle. Võid kasutada isegi mahakukkunud õunu.
Arvesta 6 osa õunte kohta 1 osa suhkrut. Keeda 10–15 minutit.
Pane täidis kuumadesse purkidesse ja kaaneta.
Veera Jakovleva, 65-aastane, Kopli tänavalt
***
Salat „Kopli baar“
Koostisosad
riivjuust
kurk
sink
õun
majonees
Valmistamine
Lõika kurk, sink ja õun pulgakesteks, lisa riivjuust, vala üle majoneesiga.
Jekaterina, 41-aastane, Puhangu tänavalt
***
Porgandi-apelsinisalat
Koostisosad
3–4 värsket porgandit
1 apelsin
0,5 sidrunit
1 õun
1 supiilusikatäis mett
3,5 supilusikatäit taimeõli
Valmistamine
Pese porgand ja õunad, puhasta ja riivi jämeda riiviga. Apelsin ja sidrun jaota osadeks ja iga osa lõika 3–4 osakeseks. Riivi apelsini- ja sidrunikoor. Pane kõik kokku, lisa mesi, taimeõli ja siis sega.
Salat „Sametine“
Koostisosad:
3 keedukartulit
3 keedetud muna
200 g krabipulki
1–2 porgandit
200 g kõva juustu
200 g majoneesi
soola maitse järgi, maitserohelist
Valmistamine
Riivi ettevalmistatud koostisosad jämeda riiviga. Aseta madalale vaagnale kihtidena kartul, muna, krabipulgad, juust ja porgand.
Iga kiht määri majoneesiga, lisa maitse järgi soola. Lase salatil imbuda 20–30 minutit. Kaunista maitserohelisega ja serveeri.
Õunapirukas
Koostisosad:
1 klaasitäis kefiiri
3 supilusikatäit võid
1 muna
1 tl soodat
soola
1 klaasitäis suhkrut
2 klaasitäit jahu (võib veidi rohkem)
Valmistamine
Sega kõik koostisosad. Taigen peab olema paksule hapukoorele sarnaneva konsistentsiga.
Puhasta 2–3 õuna ja lõika viiludeks, pane ahjuplaadile ja vala tainaga üle. Aseta ahju.
Valmis pirukas puista üle tuhksuhkru ja kaneeliga.
Tamara Zaitseva, 81-aastane; Kopli tänavalt
***
Hinkalid
Koostisosad
tainas
sool
suhkur
vesi
munad
Valmistamine
Sega kõik koostisosad kokku, jaota, tee vormid ja vala keeva veega üle. Lase keema, vala vesi ära ja serveeri hapukoorega.
Sergei, 72-aastane, Angerja tänavalt
***
Praetud pelmeenid
Koostisosad
õli
pelmeenid
till
hapukoor
Valmistamine
Võta pann ja õli. Kui pann on kuumenenud, vala sellele õli ja pane peale pelmeenid. Kui kõik pelmeenid on pannil, prae neid 10 minutit, neid vahepeal ümber pöörates. Õli võib pannile valada rohkem. Pärast võta pelmeenid pannilt ja söö ära!
Dima, 16-aastane, Kopliranna 16
Aaron Dogonhard
***
Põdrakanepitee
Koostisosad
põdrakanep
Valmistamine
Vala põdrakanep kuuma veega üle, lase mõni minut seista ja juua. Tervisele väga kasulik. Korjan seda mereranna lähedalt Paljassaarest, see on ökoloogiliselt puhas.
Tatjana Datsenko Vasara tänavalt
***
Grillkanasalat
Koostisosad
200–300 g grillkanalrinda
marineeritud šampinjonid
marineeritud ananass
veidi pähkleid (oma eelistuste järgi)
majonees ja mis tahes maitseroheline
Valmistamine
Lõika kanaliha kuubikuteks, prae veidi šampinjone, lõika ananass kuubikuteks, pähklid peenestada. Sega kõik koostisosad, vala peale majonees ja puista peale peenestatud maitseroheline.
Valentina, 82-aastane, Sõle tänavalt
***
Borš
Koostisosad
kartul
peet
porgand
sealiha
sibul
tomatipasta
vesi
sool
Valmistamine
Keeda lihapuljong, lõika köögiviljad peeneks ja pane potti. 30 minuti pärast lisa tomatipasta ja keeda. Lisa maitse järgi soola ja oota, kuni supp tõmbab.
Nikita, 12-aastane; Kopliranna tänavalt
***
Borš
Koostisosad:
peet
kapsas
porgand
sibul
ketšup
kana
kartul
soola maitse järgi
Valmistamine
Vala potti vett. Kui vesi läheb keema, pane sellesse kana. Pärast seda, kana on keenud, riivi kapsas ja peet. Prae sibul ja porgand, lisa pannile vesi ja ketšup ning hauta kõik läbi. Kui köögiviljad on praadinud, lisa need potti.
Jelena, 36-aastane
***
Raguu
Koostisosad
kartul
sibul
kana
kõrvits
sibul
kurk
tomat
redis
Valmistamine
Prae kartul ja kana, hauta kõrvitsat sibulaga.
Kõrvale lõika kurk ja redis.
Nikita, 12-aastane, Koplirannast
***
Tort präänikutest
Koostisosad
präänikud
aedmaasikad
hapukoor
Valmistamine
Lao kiht präänikuid, vala hapukoorega üle ja pane peale tükkidena aedmaasikad. Seejärel lisa veel kaks samasugust kihti. Pane ööseks külmikusse ja ongi tort valmis.
Jekaterina, 31-aastane; Niidi tänavalt
***
Lapselapse retsept
Koostisosad
lihtsad suured pannkoogid
banaanid
maasikad
suhkur
Valmistamine
Haki banaanid ja maasikad peeneks ja puista suhkruga üle. Pane segu pannkoogile ning pane pannkook ümbrikuks kokku.
Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt
***
Retsept „Lootus“
Koostisosad
tatratangud
soola ja suhkrut maitse järgi
3 muna
piima maitse järgi
Valmistamine
Peenesta tatar mikseris. Tatrajahust ja ülejäänud koostisosadest sega taigen ja küpseta ülepannikoogid.
Tainasse võib ka lisada eelnevalt keedetud tatart.
Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt
***
Makaronid meremeeste moodi
Koostisosad
hakkliha
makaronid
sibul
Valmistamine
Prae hakkliha praadida ligikaudu 10 minutit. Keeda makaronid. Seejärel sega kõik ja lisa sibul. Soola ikka ka.
***
Vürtsikas kanake
Koostisosad
500 g kanaliha
200 g sibulat
100 g tomatipastat
20 g tšillipipart
20 g hmeli-suneli maitseainet
Valmistamine
Prae kanaliha 10 minutit. Keeda sibulat 40 minutit. Lisa kana sibula-keeduveele ja keeda 20–25 minutit. Lisa pasta, pipar ja maitseaine.
Ljudmila Tšomahidze, 81-aastane, Vilde tee
***
Kanasalat ananassiga
Koostisosad
400 g keedetud kanarinda
2 marineeritud kurki
1 purk šampinjone
1 purk ananasse
Majonees
Valmistamine
Tükelda kõik koostisosad ja sega majoneesiga. Valmib kerge ja toitev roog.
Tatjana, 77-aastane, Kaluri 6
***
Kopli hommikusöök
Koostisosad
suur saiapäts (lahti lõikamata)
köögiviljad
juust
hakkliha
maitseained
Valmistamine
Lõika saiapätsi ülemine osa ära, võta sisu välja. Määri sisemus õliga, puista sisse peeneks hakitud köögiviljad (neid võib eelnevalt üle praadida), seejärel pane sinna praetud hakkliha, puista peale riivjuustu ning pane 15 minutiks 170 kraadini kuumutatud ahju. Valmis päts lõika viiludeks ning serveeri soolakurkide ja majoneesiga.
Sergei Ovtšenkov, 41-aastane, Kangru tänavalt
***
Pilaff
Koostisosad
basmatiriis
lambaliha
porgand
küüslauk
sibul
päevalilleõli
Maitseained: vürtsköömen, kukerpuumarjad, must pipar
Valmistamine (paksu põhjaga potis!):
Prae sibul suurte tükkidena päevalilleõlis (värvi andmiseks). Võta sibul välja, pane potti lambaliha ja prae läbi, lisa peenestatud sibul. Hauta veidi, lisa porgand, hauta veel 10 minutit. Puista peale riis, keskele pane küüslaugumugul. Puista üle vürtsköömnete, kukerpuumarjade, musta pipra ja soolaga. Vala peale keev vesi ja hauta kuni valmimiseni.
Searasvas praetud kartulipuder
Koostisosad
kartulid
sool
searasv
Valmistamine
Keeda kartulid pehmeks, lisa vaid soola. Tambi keedetud kartulid pudruks ja lase jahtuda. Kui puder on jahtunud, lõika sealt viilakad ja prae pannil searasvas.
Võib süüa näiteks seenekastmega. Küll on hea!
Viive, 74-aastane, Jahu tänavalt
***
Krõbedad saiaviilud
Koostisosad
sai
piim
kaneel
suhkur
Valmistamine
Kasta saiaviilud kasta ühelt poolt piima sisse, samale poolele riputa kaneeli ja suhkrut ning kuivatada ahjus krõbedaks.
Hea õhtul tee kõrvale krõbistada.
Virve, 74-aastane, Jahu tänavalt
***
Hommikumuna
Koostisosad
muna
toorsuitsusink
sibul
õli
sool
pipar
riivjuust või määrdejuust (nt Merevaik)
Valmistamine
Prae sibul klaasjaks, lisa sink ja prae läbi. Kõige lõpus lisa lahtiklopitud muna, serveeri juustuga.
Tauno, 48-aastane, Maleva tänavalt
***
Läätsed köögiviljadega Argentiina moodi
Koostisosad
1 sibul
1 paprika
¼ kõrvitsat
2 tomatit
1 tass läätsi
sool
pipar
suitsutatud paprikapulber
oliiviõli
Valmistamine
Pane hakitud sibul ja õli potti, prae kuldseks. Seejärel lisa kõrvits, tomat, läätsed ja kaks tassi sooja vett. Maitsesta soola ja pipraga. Keeda 30–45 minutit.
Con amor de Argentina pära Estonia (st armastusega Argentiinast Eestisse)
***
Praetud suvikõrvits
Koostisosad
suvikõrvits
jahu
muna
sool
pipar
Valmistamine
oma aia viljadest, õun, punane ja mustsõstar
Vassili, 66-aastane, Neeme tänavalt
***
Klassikaline nõukogude tatrapuder
Koostisosad
Ukraina tatar (tumepruun)
päevalilleõli
vesi
sool
Valmistamine
Tatar peab jääma sõmer. Pese kõigepealt tatar, pane külma veega potti. Vali kindlasti paksu põhjaga pott. Lisa vett nii palju, et 2 cm on üle tatra. Pane tatar keema nii, et kaas on kogu aeg peal. Kui vesi on keenud, võta pott pliidilt ära ja pane patjade vahele „hauduma“.
Anu, 59-aastane, Kopli tänavalt
***
Bataadi-kõrvitsa püreesupp
Koostisosad
2 tk bataati
kõrvits (maitse järgi)
2 tk sibulat
3 tk küüslauguküünt
oliiviõli (nt Extra Virgin Olive)
Valmistamine
Keeda bataat, kõrvitsad, sibulad ja küüslauk. Enne keetmist lisa meresoola. Pärast keetmist vala natuke vett välja ja lisa sojakoort. Tee kõik püreeks, lisa maitse järgi vürtse ja sorts õli. Valmib hea maitsev veganipüreesupp.
Dmitri, 25-aastane, Mustamäelt
***
Kuldne mitmepalgeline kõrvitsasupp
Valmistamine
kõrvits
puljongikuubik
ürdid, maitseained
Meelepärased lisandid (juust, seemned, peekon jms)
Valmistamine
Keeda kõrvitsatükid veega pehmeks. Surista nuimikseriga püreeks ja maitsesta.
See võluv kuldne supp on mitme näoga. Soovi korral lisa näiteks juustu. Teisel päeval hoopis kõrvitsa-, päevalille- vm seemneid. Kolmandal päeval täiendad maitset krõbedaks praetud peekoniribadega.
Evelin, 46-aastane, Manufaktuuri tänavalt
***
Lillkapsa-püreesupp
Koostisosad
värske kurk
kartul
porgand
lillkapsas
maitseained
Valmistamine
Keeda kartul, porgand, lillkapsas, paprika, värske kurk ja seejärel mikserdada püreeks. Pane piim keema ja lisa sinna püree. Lisa maitseaineid oma eelistuste järgi (nt tilli, pipart).
Ellen Aare, 77-aastane, Pelgurannast
***
Pohla-kõrvitsasalat
Koostisosad
pohlad
kõrvits (pohladega sama kogus)
natuke suhkrut
Valmistamine
Pane pohlad potti, kuumuta pehmeks, seejärel lisa hakklihamasinas peenestatud kõrvits. Vett pane väga vähe, et see poti põhja kinni ei jääks.
Kui pohlad ja kõrvits on keenud, siis lisa natuke suhkrut. Sulge kuumalt purkidesse. Kõrvitsa võib asendada ka porgandiga
Maitsev salat kas verivorsti või liharoa kõrvale.
Hilda, 77-aastane, Lõime tänavalt
***
Letšo
Koostisosad
sibul
küüslauk
porgand
paprika
piprakaun
hapu õun
tomat
Soovi korral võid lisada natuke kapsast, suvikõrvitsat, põlduba
Maitseosad
loorber
terapipar
Cayenne’i pipar
suhkur
sool
õli
Valmistamine
Haki koostisosad ja pane potti koostises nimetatud järjekorras. Lisa 2 cm vett poti põhjale ja natuke õli. Kuumuta vaikselt keemiseni, seejärel keeda madalal kuumusel pehmeks.
Pane letšo kuumalt purki või tarvita kohe salatiks liharoa kõrvale.
Reio, 56-aastane, Kopliranna tänavalt
***
Pelmeenid
Koostisosad
Taigen
jahu
vesi
sool
Täidis
hakkliha (sea-, looma- või lambaliha)
sibul
piprakaun
sool
porgand
seened
Valmistamine
Sega taigna koostisosad. Peenesta täidise köögiviljad ja prae kergelt koos lihaga.
Võid vormida väikeseid, keskmiseid või suuri pelmeene.
Pelmeenide valmistamiseks on kaks viisi.
- Keeda vees, kuni pelmeenid tõusevad pinnale. Keetmisvette lisa loorberit. Söö koos hapukoore ja mädarõikaga.
- Küpseta ahjus, kuni pelmeenid on krõbedad, küptsetamisel pööra ringi, et need saaksid ühtlaselt krõbedaks.
Ljudmilla, 53-aastane, Kopliranna tänavalt
***
Pirukad
Koostisosad
Pärmitaigen
pärm
vesi
jahu
Täidis:
porgand
sibul
seened
keedetud munad
sibul
küüslauk
kapsas
Valmista pärmitaigen. Haki täidise koostisosad ja kuumuta pannil.
Valmista pirukad, määri pealt munakollasega. Küpseta ahjus 175–180 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni need on kuldpruunid.
Reio (56-aastane) ja Ljudmilla (53-aastane) Kopliranna tänavalt
***
Lemmikküpsised
Koostisosad
Taigen (300 g valmistamiseks)
Seemned (tšiia-, lina- või päevalilleseemned)
Kookoshelbed
kaerahelbed
100 g roosuhkrut
100 g võid
2 muna
vanillisuhkur
Valmistamine
Sulata või ja lisa suhkur (võib lisada ka kakaod). Sega ja lisa kuivained, sega veel ja vahusta munad. Sega taigent edasi, seejärel lisa kaneel, vanillisuhkur, võid lisada ka kardemoni vm vürtse. Lase taignal külmkapis seista, seejärel vormi teelusikaga ümmarguseks ja tõsta pannile. Küpseta alguses 190 kraadi juures, seejärel vähenda kuumust, et küpsised oleks pealt pruunikad. Küpsevad 20 minutit või vähem (elektriahjus).
Ida, 75-aastane, Õismäe teelt, elas noorena Kalamajas
***
Tapioki
Koostisained
Jaapani tärklis
muna
kala
Klopi muna, lisa tärklis ning maitseained ja sega. Kasta kala esmalt valminud segu sisse ja seejärel prae pannil.
***
Õuna-kohupiimapirukas
Koostisosad
Taigen
200 g võid
300 g täistera spelta- ja kaerajahu
1 muna
100 g suhkrut
natuke soola
Kate
õunad
4 pakki vaniljekohupiima või maitsestamata kohupiima
roosuhkur
3 muna
Valmistamine
Tee jahu sisse õõnsus ning löö muna ja võitükid sinna sisse ja näpi segi. Pane taigen natukeseks ajaks külma.
Vajuta taigen paberiga kaetud ahjuplaadile.
Pane peale kohupiimasegu ja hakitud õunasegu, raputa peale kaneeliga ja silu kahvliga. Küpseta ahjus.
Ida, 75-aastane, Õismäe teelt, elas noorena Kalamajas
***
Stuuvitud porgand
Koostisosad
porgand (umbes pool kilo)
vesi
kohvikoor
1,5 spl jahu
Valmistamine
Keeda tükeldatud porgandi kuubikud vees pehmeks, vala peale kohvikoor, vesi ja lisa jahu, keeda 2 minutit.
Küpsisekook
küpsised
kohvijook
hapukoor
kakao
šokolaad
või
Lao 1–2 pakki küpsiseid kihiti, leota vees või kohvis (soe). Hapukoor sega kakaoga, pane kahele kihile vahele, peale võib panna sulatatud šokolaadi võiga segatuna. Kooki hoida külmkapis 5–6 tundi, siis on see söömiseks valmis.
***
Keefiripannkoogid
Koostisosad
4,5 dl keefiri
360 g jahu
2 spl suhkrut
1 tl söögisoodat
2 tk muna
õli/või küpsetamiseks
0,5 tl soola
Valmistamine
Sega kõik koostisosad kokku ja küpseta kohe, et sooda annaks sobiva efekti. Lisa pannile väikesed kogused, siis küpsevad koogid ilusasti seest ära.
Gelly, 27-aastane, Vihuri tänavalt
***
Egiptuse-pärane kalasupp
Koostisosad
erinevad kalad (võib kasutada sügavkülmutatud krevette)
küüslauk
kartulid
rõõsk koor
sulatatud juust
pipar
sool
natuke loorberit
Valmistamine
Kõigepealt kupata kalad. Keeda kooritud kartulitükid vees, lisa pipar, sool ja loorber. Kui kartul on poolvalmis, siis tuleb loorber tuleb potist välja võtta, et see ei annaks liiga tugevalt maitset. Lisa koor ja sulatatud juust. Kui supp on valmis, siis lisa hakitud küüslauk. Suppi võib keeta ka porgandiga ja lisada peterselli.
.
Ljubov, 72-aastane, Kaluri tänavalt
***
Suitsukalamääre
Koostisosad
suitsukala
hapukoor
till
Valmistamine
Puhasta ja tükelda suitsukala. Sega tükeldatud kala hapukoorega ja tilliga ning lisa maitse järgi soola.
Head isu!
Retsept Kotzebuest
***
Silgusoust
Koostisosad
1 kg värsket räime
meresool
1 suur sibul
1 l piima
pipar
loorber
Valmistamine
Puhasta räimed ja jäta koos soolaga külmkappi üleöö seisma. Prae sibul vähese õliga klaasjaks. Lisa siis sibulale kilud ja lisa piima, lase soust keema ja lase keeda, aga jälgi, et räimed ei laguneks.
Söö kuuma kartuliga.
Inge Olesk, 50-aastane, Koplist
***
Praetud mudilad
mudilad
õli/või
sool
Puhasta ja prae mudilad, praadida võib nii õli kui ka võiga, lisa maitse järgi soola.
Reet, 60-aastane, Erika tänavalt
Reet käib Paljassaares läbi aasta ujumas ja vene prouad soovitasid kalameeste käest mudilat küsida – kalamehed on alati lahkesti andnud.
***
Kingsepa lõhe
Koostisosad
kilu
sibul
õli
sool
suhkur
äädikas
Marinaad
1 l vett
3 spl suhrut
5 spl äädikat
Puhasta kilu. Valmista marinaad. Vala kilu marinaadiga üle ja hoia kala selles ööpäev läbi.
Lao kala kaussi kihiti ning kihtide vahele pane sibularattaid ja õli, lao kilusid nii, nagu tehakse ka vürtsikilusid. Kindlasti vala kõige peale marinaadi, et kala ei jääks kuivaks.
Haide Neeme tänavalt
***
Tädi Anna kook
Koostisosad
liivataigen
õunad
marjaželee (nt punasõstar)
Valmistamine
Lihtsalt valmiv plaadikook. Kasuta koogi põhjaks liivataigent. Sellele tuleb ritta laduda õunad ja peale panna ka marjaželeed. Küpseta ja naudi!
Katrin, 35-aastane Tuulemaa tänavalt
***
Kilufilee õlis
Koostisosad
Kange valge või roosa mugulsibul
Värsket kilufilee (väike karp)
Oliiviõli
Till
Valmistamine
Lao vaheldumisi kaussi kilufilee ja sibul. Vala peale oliiviõli. Lase umbes kaks päeva külmkapis seista. Pane peale tilli või muud rohelist ja söö leiva või kartuliga.
Mihkel, 37-aastane, Koplist
***
Lõhesupp
Koostisosad
porru
porgand
brokkoli
kartul
lõhe
sibul
küüslauk
puljongikuubik
valmistamine
Haki juurviljad ja pane keema. Kui juurviljad on pehmed, siis lisa kala ja maitseks puljongikuubik.
Eha, 72-aastane, Tööstuse tänavalt