Kultuuriprojekt otsis Kopli retsepte

Autor: Karin Luhaäär, Tallinna Strateegiakeskus

Tallinna linna välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ raames koguti Kalamaja Muuseumi jaoks uusi ja vanu Kopli retsepte.

Juba kogutud retseptidest valmistati tippkokk Aldur Soosalu juhtimisel kolm traditsioonilist Koplikandi maitset – vaesed rüütlid, vürtsikilu võileivad ning makaronid „po flotski“ (laevastiku moodi eesti k). Kõiki roogasid serveeriti kogukonnale värskelt valminuna 16. oktoobril Maleva peatuses asuva kaupluse parklas. Kohapeal jagas oma palade kirjeldusi veel ligi 70 kohalikku elanikku. Kusjuures noorim annetaja, 12-aastane Nikita jagas boršisupi retsepti ning vanima, 82-aastase Valentina sulest laekus grillkanasalati kirjeldus.

Kopli maitseid kogumas oktoobris 2021. Foto: Siim Loog

Ühiskokkamine osutus ülimenukaks ning andis tõuke uue kogukondliku näituse korraldamiseks

Neljatunnisel kogukonna kokkamisel käis Koplikandi maitseid proovimas ligi 300 külastajat. Kõikidel külalistel oli võimalik meenutada ja kirja panna ka omaenda igapäevaseid või pidupäeva retsepte koosviibimistest või miks mitte ka lapsepõlvest.

Eesmärk on laekunud retseptidest korraldada näitus Kalamaja muuseumis, et ka kõikidel teistel soovijatel oleks võimalik maitserännakutest osa saada. Nimetatud näitust saab loodetavasti külastada juba järgmisel aastal.

Maitsev kogukondlik kohtumine

Kõik kokkamist väisanud inimesed olid väga positiivselt meelestatud. Paljude jaoks oli see esimene Koplis aset leidev üritus, millest nad osa võtsid ning sooviti ka edaspidi kogukonna liikmete aktiivset osavõtlikkust edendavaid koosviibimisi lähedal asuvates parkides või kohvikutes. Eriti suure heakskiidu osaliseks sai muidugi valitud menüü, mis nii mõnelegi kohalikule tõi vahva nostalgiahetke.

Kokk Aldur Soosalu pakkus huvilistele toite, mille retseptid olid kogutud Kalamajast. Foto: Siim Loog

Vürtsikilu võileivad, makaronid laevastiku moodi ning vaesed rüütlid, ehk munapiimasse kastetud ning seejärel praetud saiaviilud panid suu matsuma kõigil. „Just see oli meie peres kõige levinum magustoit“, lausus juba 36aastat Koplis elanud Nadežda, kui proovis praesaiu, mis olid just tol hetkel pannilt tulnud. Makaronid laevastiku moodi, ehk lihaga ja sibulaga praetud makaronid maitsesid Andrei sõnul täpselt nii, nagu vanasti. Ühtlasi oli makaronid „po flotski“ (laevastiku moodi eesti k) esimene toit, mida Andrei iseseisvalt suutis valmistada konservhakklihast.

Põnevaid nippe kogukonnalt

Lisaks retseptidele jagasid külaliselt lahkesti ka põnevaid nippe – näiteks soovitatakse tatraputru keetes pott panna hoopiski patjade vahele hauduma. Lisaks avastasime, et nii mõnigi Kopli ja Pelguranna elanik saab oma kala Katariina kai kalameestelt. Neil on rõõm püüda, huvilistel rõõm süüa.

Huvilisi oli nii Koplist kui ka kaugemalt. Foto: Siim Loog

Veel ühe põneva juhisena sai kirja pandud retseptidesse nn kuivad „Vaesed rüütlid“. Nende valmistamiseks ei kasteta saiu muna, vai piima sisse. Ühele poole raputati peale suhkur, teisele poole kaneel, seejärel pandi ahju kuivama ning krõbistati õhtuti tee kõrvale.

Kogutud retseptid oleme koondanud siia! Proovi järgi!

***

Sprotiampsud 

Koostisosad

1 karp sprotte 

riivjuust

1–2 küüslauguküünt

majoneesi 

Valmistamine

Peenesta sprotid kahvliga. Lisa segule kõik ülejäänud koostisosad ning määri sprotisegu ahjus või röstris kuivatatud mustale leivale. Kaunista maitserohelisega.

Natalja, 53-aastane, Kopli tänavalt

***

Seakaelakarbonaad

Koostisosad

kaelakarbonaad

kurgisoolvesi

piprasegu

sool

Valmistamine 

Sulata üles tükk kaelakarbonaadi. Lase vesi potis keema ja lisa karbonaaditükid. Kui vesi on keema hakanud, vala juurde kurgisoolvesi. Keeda aeglasel tulel 3–4 tundi. 

Puista kuumadele karbonaadidele piprasegu ja keera küpsetuspaberisse, seejärel pane tsellofaani. Jahuta ja pane karbonaadid külmikusse.

Kasuta külmalt suupistena või pärast ülessoojendamist praena. Väga lihtne, mahlane ja maitsev. 

Tatjana Vasara tänavalt

***

Kabatšokid

Koostisosad

kabatšokk

kanahakkliha

kõva juust 

Valmistamine 

Lõika kabatšokid seibideks, pane peale kanahakkliha ja puista üle riivitud kõva juustuga. Küpseta ahjus.

Ksenja Tihhomirova Tuulemaa tänavalt

***

Makaronipesad 

Koostisosad

makaronipesad (tagliatelle, 5–6 tk) 

toored munad

maitseroheline (sibul, till)

Valmistamine 

Keeda makarone 5 minutit eraldi pesadena. Seejärel tõsta need ettevaatlikult veest välja ja pane määritud ahjuplaadile (küpsetuspaberile).

Määri pesa keskkohta veidi võiga. Igasse pessa löö ettevaatlikult üks muna.

Maitsesta soolaga ja puista peale peenestatud maitseroheline. Kata fooliumiga ja küpsetada 7 minutit ahjus temperatuuril 150–200 kraadi.

Ljubov Püss, 75-aastane, Sõle tänavalt

***

Ahjuforell

Koostisosad

forell või muu punane kala

mugulsibul

suvikõrvits

kirsstomatid

fetajuust 

kaks sidrunilõiku 

oliiviõli

Valmistamine

Pane ahjuvormi põhja kirsstomatid, lõika sibul, lisa veidi oliiviõli, seibideks lõigatud suvikõrvits ja fetajuust. Maitsesta soola (võib ka lisamata jätta) ja pipraga. Peale aseta kaks kalatükki ja neile kummalegi üks sidruniviil.

Pane ahju. 15–20 minuti pärast on kala valmis.

Head isu!

Tatjana Dotsenko, 65-aastane, Vasara tänavalt

***

Firma kalatort

Koostisosad

röstleib

tuunikala

lõhe

keedetud munad

sibul ja till

majonees

Täidis

tuunikala

lõhe

keedumuna

roheline sibul

till

Valmistamine 

Täidise valmistamiseks sega tuunikala lõhega, lisa peenestatud keedumuna, roheline sibul ja till. Sega kõik kalaga kuni pastakonsistentsi saavutamiseni.

Aseta ühte ritta leivaviilud, määri need ohtra majoneesiga, seejärel lisa täidis. Määri täidist laotud leivaviiludele (kokku 2–3 kihti). 

Viimane kiht on õhuke majoneesikiht.

Kõige parem on valmistada õhtul ja jätta ööseks külmikusse või hoida külmikus vähemalt 3 tundi.

Lilia, 64-aastane, Puhangu tänavalt

***

Balti kilu

Koostisosad

1 kg värskeid kilusid

3 spl soola

1 küüslauguküüs, till

Valmistamine 

Lõika küüslauk väikesteks tükkideks, haki till peeneks. Puhasta kilud, sega maitseainetega ja lao need tihedalt nõusse. Kahe tunni pärast võib juba süüa. Eksperimendi mõttes võib küüslaugu asendada ka ingveriga.

Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt

***

Loomaliha herneste ja riisiga

Koostisosad

pruun riis

porgand

hernes

loomaliha

Valmistamine

Keeda riis, herned ja porgand. Prae liha, lisa keedetud riis ning keeda liha koos ülejäänud koostisosadega pehmeks.

Martin, 13-aastane, Linnamäe teelt

***

Tartalett

Koostisosad

jahu

munad

või

külmutatud või värsked köögiviljad

oliiviõli

sool

pipar 

rõõsk koor 20–30%

Taigna koostisosad

jahu

rõõsk koor

munakollased

sool

must pipar

Valmistamine 

Sega kokku taigen. Vahusta koor, seejärel munavalged ja pane need kõrvale.

Pane taigen vormi, küpsetada 15 minutit 180 kraadi juures.

Valmista köögivilja- või mis tahes muu täidis nii, nagu meeldib. Pane täidis valminud vormitainale.

Sega hoolikalt vahukoor ja vahustatud munavalge ning pane täidise peale.

Niinimetatud mütsi küpseta olenevalt suurusest ahjus 10–15 minutit.

Antonas, 36-aastane, Sõle tänavalt

***

Täidetud munad

Koostisosad

muna

sinep

ketšup

Valmistamine

Keeda munad kõvaks. Koori ja lõika munad pooleks, võta munakollane välja, pane munavalge õõnsusesse sinep ja ketšup, seejärel kata munakollasega. Võid lisada kilu.

Deniss Taivosalu („Soomlane“), 42-aastane, Sitsi tänavalt

Jevgeni Granberg („Sakslane“), 48-aastane, Sitsi tänavalt

***

Kefiiripirukad

Koostisosad

1 muna

0,5 liitrit kefiiri

1 tl soodat 

0,5 kg jahu (või kui palju kulub, tainas peab olema pehme, ei tohi väga käte külge kleepuda)

maitse järgi soola

Valmistamine 

Sega koostisosad, kata taigen kilega ja jäta 30 minutiks seisma.

Täidis: praadi sibul ja kapsas, keeda riis. Kanamaks lõigati peeneks ja hautati.

Taigen rullida suureks koogiks (sarnaselt tšebureki valmistamisele), väga õhukeseks, pane peale täidis, vajuta ääred kinni ja praadi taimeõlis kahelt poolt. Valmis pirukad aseta paberile, et see imaks liigse õli.

Niina Puhangu tänavalt

***

Hommikusöök

Koostisosad

leib

juust

muna

sool

Valmistamine

Kuumuta pann, määri õli leivale, prae, pööra ümber, pane peale juustu, prae kõrvale muna nii, et kollane jääb vedelaks. Tuleb välja pošeeritud muna. Pane muna juustuleiva peale. Suurepärane hommikusöök!

Liidia, 72-aastane, Sõle tänavalt

***

Poissmees

Koostisosad

1–2 muna 

1 saiake 

pekikuubikud ja mugulsibul

Valmistamine

Passeeri pekk koos sibulaga, kasta saiake klopitud munasse ja pane pannile. Prae kuni valmimiseni. Peale puista peenestatud tilli.

Viktor (67-aastane) ja Ljudmilla (70-aastane) Kari tänavalt

***

Adžika 

Koostisosad

5 kg tomateid

3 kg Bulgaaria pipart

1 kg küüslauku

1 kg tšillipipart 

Valmistamine

Peenesta kõik koostisosad hästi väikeseks. Pane potti, lase keema ja seejärel keeda aeglasel tulel kuni valmimiseni.

Jelena, 45-aastane, Erika tänavalt

***

Marineeritud seened (tatikad)

Koostisosad

seened (lambatatikad)

Marinaad

vesi

1 spl suhkrut

äädikas

küüslauk

vürts

Valmistamine

Puhasta seened. Keeda neid 30 minutit ja seejärel loputa. Keeda seeni marinaadis 20 minutit, lisa küüslauk ja vürts. Pane seened purki ja vala peale marinaad. Kaaneta purgid.

Aleksandr, 62-aastane, Mustamäe tee

***

Kõrvitsavorm

Koostisosad

kõrvits

kabatšokk

rosinad

kohupiim

manna (natuke)

jahu

Lõika köögiviljad, sega kõik koostisosad, pane määritud vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 35 minutit.

Jelena, 35-aastane, Pelguranna tänavalt

***

Kõrvitsapüreesupp

Koostisosad

kõrvits

sulatatud suitsujuust 

rõõsk koor 35%

soola maitse järgi

Valmistamine

Puhasta ja lõika kõrvits, maitsesta soolaga, lisa veidi pipart ja küpseta ahjus. Seejärel pane potti, vala põhja veidi vett ja kalla peale rõõsk koor. Keeda mõõdukal tulel valmimiseni, lisades maitse järgi sulatatud juustu. Kui kõik on valmis, on soovitatav püreerida suppi mikseriga.

***

Kabatšokikoogid

Koostisosad

kabatšokk

jahu

muna

Valmistamine

Riivi kabatšokk, lisa muna, jahu ja sool.

Tee taigen valmis. Prae koogid. Väga maitsev!

Olga Sudakova, 70-aastane, Pelguranna tänavalt

***

Õunatäidis pirukatele

Koostisosad

Õunad

Suhkur

Valmistamine

Lõika õunad tükkideks ja puista suhkruga üle. Võid kasutada isegi mahakukkunud õunu. 

Arvesta 6 osa õunte kohta 1 osa suhkrut. Keeda 10–15 minutit.

Pane täidis kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Veera Jakovleva, 65-aastane, Kopli tänavalt

***

Salat „Kopli baar“

Koostisosad

riivjuust

kurk 

sink

õun

majonees

Valmistamine

Lõika kurk, sink ja õun pulgakesteks, lisa riivjuust, vala üle majoneesiga.

Jekaterina, 41-aastane, Puhangu tänavalt

***

Porgandi-apelsinisalat

Koostisosad

3–4 värsket porgandit

1 apelsin

0,5 sidrunit

1 õun

1 supiilusikatäis mett

3,5 supilusikatäit taimeõli

Valmistamine

Pese porgand ja õunad, puhasta ja riivi jämeda riiviga. Apelsin ja sidrun jaota osadeks ja iga osa lõika 3–4 osakeseks. Riivi apelsini- ja sidrunikoor. Pane kõik kokku, lisa mesi, taimeõli ja siis sega.

Salat „Sametine“

Koostisosad:

3 keedukartulit

3 keedetud muna

200 g krabipulki

1–2 porgandit 

200 g kõva juustu

200 g majoneesi 

soola maitse järgi, maitserohelist

Valmistamine

Riivi ettevalmistatud koostisosad jämeda riiviga. Aseta madalale vaagnale kihtidena kartul, muna, krabipulgad, juust ja porgand. 

Iga kiht määri majoneesiga, lisa maitse järgi soola. Lase salatil imbuda 20–30 minutit. Kaunista maitserohelisega ja serveeri.

Õunapirukas

Koostisosad:

1 klaasitäis kefiiri

3 supilusikatäit võid 

1 muna

1 tl soodat

soola

1 klaasitäis suhkrut

2 klaasitäit jahu (võib veidi rohkem)

Valmistamine

Sega kõik koostisosad. Taigen peab olema paksule hapukoorele sarnaneva konsistentsiga.

Puhasta 2–3 õuna ja lõika viiludeks, pane ahjuplaadile ja vala tainaga üle. Aseta ahju.

Valmis pirukas puista üle tuhksuhkru ja kaneeliga.

Tamara Zaitseva, 81-aastane; Kopli tänavalt

***

Hinkalid

Koostisosad

tainas

sool

suhkur

vesi

munad

Valmistamine

Sega kõik koostisosad kokku, jaota, tee vormid ja vala keeva veega üle. Lase keema, vala vesi ära ja serveeri hapukoorega.

Sergei, 72-aastane, Angerja tänavalt

***

Praetud pelmeenid

Koostisosad

õli

pelmeenid

till

hapukoor

Valmistamine 

Võta pann ja õli. Kui pann on kuumenenud, vala sellele õli ja pane peale pelmeenid. Kui kõik pelmeenid on pannil, prae neid 10 minutit, neid vahepeal ümber pöörates. Õli võib pannile valada rohkem. Pärast võta pelmeenid pannilt ja söö ära!

Dima, 16-aastane, Kopliranna 16

Aaron Dogonhard

***

Põdrakanepitee

Koostisosad

põdrakanep

Valmistamine 

Vala põdrakanep kuuma veega üle, lase mõni minut seista ja juua. Tervisele väga kasulik. Korjan seda mereranna lähedalt Paljassaarest, see on ökoloogiliselt puhas.

Tatjana Datsenko Vasara tänavalt

***

Grillkanasalat

Koostisosad

200–300 g grillkanalrinda 

marineeritud šampinjonid

marineeritud ananass 

veidi pähkleid (oma eelistuste järgi)

majonees ja mis tahes maitseroheline

Valmistamine

Lõika kanaliha kuubikuteks, prae veidi šampinjone, lõika ananass kuubikuteks, pähklid peenestada. Sega kõik koostisosad, vala peale majonees ja puista peale peenestatud maitseroheline.

Valentina, 82-aastane, Sõle tänavalt

***

Borš

Koostisosad

kartul

peet

porgand

sealiha

sibul

tomatipasta

vesi

sool

Valmistamine 

Keeda lihapuljong, lõika köögiviljad peeneks ja pane potti. 30 minuti pärast lisa tomatipasta ja keeda. Lisa maitse järgi soola ja oota, kuni supp tõmbab.

Nikita, 12-aastane; Kopliranna tänavalt

***

Borš

Koostisosad

peet 

kapsas

porgand

sibul

ketšup

kana

kartul

soola maitse järgi

Valmistamine

Vala potti vett. Kui vesi läheb keema, pane sellesse kana. Pärast seda, kana on keenud, riivi kapsas ja peet. Prae sibul ja porgand, lisa pannile vesi ja ketšup ning hauta kõik läbi. Kui köögiviljad on praadinud, lisa need potti. 

Jelena, 36-aastane

***

Raguu

Koostisosad

kartul

sibul

kana

kõrvits

sibul

kurk

tomat

redis

Valmistamine 

Prae kartul ja kana, hauta kõrvitsat sibulaga.

Kõrvale lõika kurk ja redis.

Nikita, 12-aastane, Koplirannast

***

Tort präänikutest

Koostisosad

präänikud

aedmaasikad

hapukoor

Valmistamine 

Lao kiht präänikuid, vala hapukoorega üle ja pane peale tükkidena aedmaasikad. Seejärel lisa veel kaks samasugust kihti. Pane ööseks külmikusse ja ongi tort valmis.

Jekaterina, 31-aastane; Niidi tänavalt

***

Lapselapse retsept

Koostisosad

lihtsad suured pannkoogid

banaanid

maasikad

suhkur

Valmistamine 

Haki banaanid ja maasikad peeneks ja puista suhkruga üle. Pane segu pannkoogile ning pane pannkook ümbrikuks kokku.

Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt

***

Retsept „Lootus“

Koostisosad

tatratangud

soola ja suhkrut maitse järgi 

3 muna 

piima maitse järgi

Valmistamine 

Peenesta tatar mikseris. Tatrajahust ja ülejäänud koostisosadest sega taigen ja küpseta ülepannikoogid.

Tainasse võib ka lisada eelnevalt keedetud tatart.

Igor, 65-aastane, Sõle tänavalt

***

Makaronid meremeeste moodi

Koostisosad

hakkliha

makaronid

sibul

Valmistamine 

Prae hakkliha praadida ligikaudu 10 minutit. Keeda makaronid. Seejärel sega kõik ja lisa sibul. Soola ikka ka.

***

Vürtsikas kanake

Koostisosad

500 g kanaliha

200 g sibulat

100 g tomatipastat

20 g tšillipipart

20 g hmeli-suneli maitseainet

Valmistamine 

Prae kanaliha 10 minutit. Keeda sibulat 40 minutit. Lisa kana sibula-keeduveele ja keeda 20–25 minutit. Lisa pasta, pipar ja maitseaine. 

Ljudmila Tšomahidze, 81-aastane, Vilde tee

***

Kanasalat ananassiga

Koostisosad

400 g keedetud kanarinda 

2 marineeritud kurki

1 purk šampinjone

1 purk ananasse

Majonees

Valmistamine

Tükelda kõik koostisosad ja sega majoneesiga. Valmib kerge ja toitev roog.

Tatjana, 77-aastane, Kaluri 6

***

Kopli hommikusöök

Koostisosad

suur saiapäts (lahti lõikamata)

köögiviljad

juust

hakkliha

maitseained

Valmistamine

Lõika saiapätsi ülemine osa ära, võta sisu välja. Määri sisemus õliga, puista sisse peeneks hakitud köögiviljad (neid võib eelnevalt üle praadida), seejärel pane sinna praetud hakkliha, puista peale riivjuustu ning pane 15 minutiks 170 kraadini kuumutatud ahju. Valmis päts lõika viiludeks ning serveeri soolakurkide ja majoneesiga.

Sergei Ovtšenkov, 41-aastane, Kangru tänavalt

***

Pilaff 

Koostisosad

basmatiriis 

lambaliha

porgand

küüslauk

sibul

päevalilleõli

Maitseained: vürtsköömen, kukerpuumarjad, must pipar

Valmistamine (paksu põhjaga potis!):

Prae sibul suurte tükkidena päevalilleõlis (värvi andmiseks). Võta sibul välja, pane potti lambaliha ja prae läbi, lisa peenestatud sibul. Hauta veidi, lisa porgand, hauta veel 10 minutit. Puista peale riis, keskele pane küüslaugumugul. Puista üle vürtsköömnete, kukerpuumarjade, musta pipra ja soolaga. Vala peale keev vesi ja hauta kuni valmimiseni.

Searasvas praetud kartulipuder

Koostisosad

kartulid

sool

searasv

Valmistamine

Keeda kartulid pehmeks, lisa vaid soola. Tambi keedetud kartulid pudruks ja lase jahtuda. Kui puder on jahtunud, lõika sealt viilakad ja prae pannil searasvas. 

Võib süüa näiteks seenekastmega. Küll on hea!

Viive, 74-aastane, Jahu tänavalt

***

Krõbedad saiaviilud

Koostisosad

sai

piim

kaneel

suhkur 

Valmistamine

Kasta saiaviilud kasta ühelt poolt piima sisse, samale poolele riputa kaneeli ja suhkrut ning kuivatada ahjus krõbedaks.

Hea õhtul tee kõrvale krõbistada.

Virve, 74-aastane, Jahu tänavalt

***

Hommikumuna

Koostisosad

muna

toorsuitsusink

sibul

õli

sool

pipar

riivjuust või määrdejuust (nt Merevaik)

Valmistamine

Prae sibul klaasjaks, lisa sink ja prae läbi. Kõige lõpus lisa lahtiklopitud muna, serveeri juustuga.

Tauno, 48-aastane, Maleva tänavalt

***

Läätsed köögiviljadega Argentiina moodi

Koostisosad

1 sibul

1 paprika

¼ kõrvitsat

2 tomatit

1 tass läätsi

sool

pipar

suitsutatud paprikapulber

oliiviõli

Valmistamine

Pane hakitud sibul ja õli potti, prae kuldseks. Seejärel lisa kõrvits, tomat, läätsed ja kaks tassi sooja vett. Maitsesta soola ja pipraga. Keeda 30–45 minutit.

Con amor de Argentina pära Estonia (st armastusega Argentiinast Eestisse)

***

Praetud suvikõrvits

Koostisosad

suvikõrvits

jahu

muna

sool

pipar

Valmistamine

oma aia viljadest, õun, punane ja mustsõstar

Vassili, 66-aastane, Neeme tänavalt 

***

Klassikaline nõukogude tatrapuder

Koostisosad

Ukraina tatar (tumepruun)

päevalilleõli

vesi

sool

Valmistamine

Tatar peab jääma sõmer. Pese kõigepealt tatar, pane külma veega potti. Vali kindlasti paksu põhjaga pott. Lisa vett nii palju, et 2 cm on üle tatra. Pane tatar keema nii, et kaas on kogu aeg peal. Kui vesi on keenud, võta pott pliidilt ära ja pane patjade vahele „hauduma“. 

Anu, 59-aastane, Kopli tänavalt

***

Bataadi-kõrvitsa püreesupp

Koostisosad

2 tk bataati

kõrvits (maitse järgi)

2 tk sibulat

3 tk küüslauguküünt

oliiviõli (nt Extra Virgin Olive)

Valmistamine

Keeda bataat, kõrvitsad, sibulad ja küüslauk. Enne keetmist lisa meresoola. Pärast keetmist vala natuke vett välja ja lisa sojakoort. Tee kõik püreeks, lisa maitse järgi vürtse ja sorts õli. Valmib hea maitsev veganipüreesupp.

Dmitri, 25-aastane, Mustamäelt

***

Kuldne mitmepalgeline kõrvitsasupp

Valmistamine

kõrvits

puljongikuubik

ürdid, maitseained 

Meelepärased lisandid (juust, seemned, peekon jms)

Valmistamine

Keeda kõrvitsatükid veega pehmeks. Surista nuimikseriga püreeks ja maitsesta. 

See võluv kuldne supp on mitme näoga. Soovi korral lisa näiteks juustu. Teisel päeval hoopis kõrvitsa-, päevalille- vm seemneid. Kolmandal päeval täiendad maitset krõbedaks praetud peekoniribadega.

Evelin, 46-aastane, Manufaktuuri tänavalt

***

Lillkapsa-püreesupp

Koostisosad

värske kurk

kartul

porgand

lillkapsas

maitseained

Valmistamine

Keeda kartul, porgand, lillkapsas, paprika, värske kurk ja seejärel mikserdada püreeks. Pane piim keema ja lisa sinna püree. Lisa maitseaineid oma eelistuste järgi (nt tilli, pipart).

Ellen Aare, 77-aastane, Pelgurannast

***

Pohla-kõrvitsasalat

Koostisosad 

pohlad 

kõrvits (pohladega sama kogus) 

natuke suhkrut

Valmistamine

Pane pohlad potti, kuumuta pehmeks, seejärel lisa hakklihamasinas peenestatud kõrvits. Vett pane väga vähe, et see poti põhja kinni ei jääks.

Kui pohlad ja kõrvits on keenud, siis lisa natuke suhkrut. Sulge kuumalt purkidesse. Kõrvitsa võib asendada ka porgandiga

Maitsev salat kas verivorsti või liharoa kõrvale.

Hilda, 77-aastane, Lõime tänavalt

***

Letšo

Koostisosad

sibul

küüslauk

porgand

paprika

piprakaun

hapu õun

tomat

Soovi korral võid lisada natuke kapsast, suvikõrvitsat, põlduba

Maitseosad

loorber

terapipar

Cayenne’i pipar

suhkur

sool

õli

Valmistamine

Haki koostisosad ja pane potti koostises nimetatud järjekorras. Lisa 2 cm vett poti põhjale ja natuke õli. Kuumuta vaikselt keemiseni, seejärel keeda madalal kuumusel pehmeks.

Pane letšo kuumalt purki või tarvita kohe salatiks liharoa kõrvale.

Reio, 56-aastane, Kopliranna tänavalt

***

Pelmeenid

Koostisosad

Taigen 

jahu

vesi

sool

Täidis

hakkliha (sea-, looma- või lambaliha)

sibul

piprakaun

sool

porgand

seened

Valmistamine

Sega taigna koostisosad. Peenesta täidise köögiviljad ja prae kergelt koos lihaga.

Võid vormida väikeseid, keskmiseid või suuri pelmeene.

Pelmeenide valmistamiseks on kaks viisi.

  • Keeda vees, kuni pelmeenid tõusevad pinnale. Keetmisvette lisa loorberit. Söö koos hapukoore ja mädarõikaga.
  • Küpseta ahjus, kuni pelmeenid on krõbedad, küptsetamisel pööra ringi, et need saaksid ühtlaselt krõbedaks.

Ljudmilla, 53-aastane, Kopliranna tänavalt

***

Pirukad

Koostisosad

Pärmitaigen

pärm

vesi

jahu

Täidis:

porgand

sibul 

seened

keedetud munad

sibul

küüslauk

kapsas

Valmista pärmitaigen. Haki täidise koostisosad ja kuumuta pannil.

Valmista pirukad, määri pealt munakollasega. Küpseta ahjus 175–180 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni need on kuldpruunid.

Reio (56-aastane) ja Ljudmilla (53-aastane) Kopliranna tänavalt

***

Lemmikküpsised

Koostisosad

Taigen (300 g valmistamiseks)

Seemned (tšiia-, lina- või päevalilleseemned)

Kookoshelbed

kaerahelbed

100 g roosuhkrut

100 g võid

2 muna

vanillisuhkur

Valmistamine

Sulata või ja lisa suhkur (võib lisada ka kakaod). Sega ja lisa kuivained, sega veel ja vahusta munad. Sega taigent edasi, seejärel lisa kaneel, vanillisuhkur, võid lisada ka kardemoni vm vürtse. Lase taignal külmkapis seista, seejärel vormi teelusikaga ümmarguseks ja tõsta pannile. Küpseta alguses 190 kraadi juures, seejärel vähenda kuumust, et küpsised oleks pealt pruunikad. Küpsevad 20 minutit või vähem (elektriahjus).

Ida, 75-aastane, Õismäe teelt, elas noorena Kalamajas

***

Tapioki

Koostisained

Jaapani tärklis

muna

kala

Klopi muna, lisa tärklis ning maitseained ja sega. Kasta kala esmalt valminud segu sisse ja seejärel prae pannil.

***

Õuna-kohupiimapirukas

Koostisosad

Taigen

200 g võid

300 g täistera spelta- ja kaerajahu

1 muna

100 g suhkrut

natuke soola

Kate

õunad 

4 pakki vaniljekohupiima või maitsestamata kohupiima

roosuhkur

3 muna

Valmistamine

Tee jahu sisse õõnsus ning löö muna ja võitükid sinna sisse ja näpi segi. Pane taigen natukeseks ajaks külma.

Vajuta taigen paberiga kaetud ahjuplaadile.

Pane peale kohupiimasegu ja hakitud õunasegu, raputa peale kaneeliga ja silu kahvliga. Küpseta ahjus.

Ida, 75-aastane, Õismäe teelt, elas noorena Kalamajas

***

Stuuvitud porgand

Koostisosad

porgand (umbes pool kilo)

vesi

kohvikoor

1,5 spl jahu

Valmistamine

Keeda tükeldatud porgandi kuubikud vees pehmeks, vala peale kohvikoor, vesi ja lisa jahu, keeda 2 minutit.

Küpsisekook

küpsised

kohvijook

hapukoor

kakao

šokolaad

või

Lao 1–2 pakki küpsiseid kihiti, leota vees või kohvis (soe). Hapukoor sega kakaoga, pane kahele kihile vahele, peale võib panna sulatatud šokolaadi võiga segatuna. Kooki hoida külmkapis 5–6 tundi, siis on see söömiseks valmis.

***

Keefiripannkoogid

Koostisosad

4,5 dl keefiri

360 g jahu

2 spl suhkrut

1 tl söögisoodat

2 tk muna

õli/või küpsetamiseks

0,5 tl soola

Valmistamine

Sega kõik koostisosad kokku ja küpseta kohe, et sooda annaks sobiva efekti. Lisa pannile väikesed kogused, siis küpsevad koogid ilusasti seest ära.

Gelly, 27-aastane, Vihuri tänavalt

***

Egiptuse-pärane kalasupp

Koostisosad

erinevad kalad (võib kasutada sügavkülmutatud krevette)

küüslauk

kartulid

rõõsk koor

sulatatud juust

pipar

sool

natuke loorberit

Valmistamine

Kõigepealt kupata kalad. Keeda kooritud kartulitükid vees, lisa pipar, sool ja loorber. Kui kartul on poolvalmis, siis tuleb loorber tuleb potist välja võtta, et see ei annaks liiga tugevalt maitset. Lisa koor ja sulatatud juust. Kui supp on valmis, siis lisa hakitud küüslauk. Suppi võib keeta ka porgandiga ja lisada peterselli.

Ljubov, 72-aastane, Kaluri tänavalt

***

Suitsukalamääre 

Koostisosad

suitsukala

hapukoor

till

Valmistamine

Puhasta ja tükelda suitsukala. Sega tükeldatud kala hapukoorega ja tilliga ning lisa maitse järgi soola. 

Head isu!

Retsept Kotzebuest

***

Silgusoust 

Koostisosad

1 kg värsket räime

meresool

1 suur sibul

1 l piima

pipar 

loorber

Valmistamine

Puhasta räimed ja jäta koos soolaga külmkappi üleöö seisma. Prae sibul vähese õliga klaasjaks. Lisa siis sibulale kilud ja lisa piima, lase soust keema ja lase keeda, aga jälgi, et räimed ei laguneks. 

Söö kuuma kartuliga.

Inge Olesk, 50-aastane, Koplist

***

Praetud mudilad

mudilad

õli/või

sool

Puhasta ja prae mudilad, praadida võib nii õli kui ka võiga, lisa maitse järgi soola.

Reet, 60-aastane, Erika tänavalt

Reet käib Paljassaares läbi aasta ujumas ja vene prouad soovitasid kalameeste käest mudilat küsida –  kalamehed on alati lahkesti andnud.

***

Kingsepa lõhe

Koostisosad

kilu

sibul

õli

sool

suhkur

äädikas

Marinaad

1 l vett

3 spl suhrut

5 spl äädikat

Puhasta kilu. Valmista marinaad. Vala kilu marinaadiga üle ja hoia kala selles ööpäev läbi. 

Lao kala kaussi kihiti ning kihtide vahele pane sibularattaid ja õli, lao kilusid nii, nagu tehakse ka vürtsikilusid. Kindlasti vala kõige peale marinaadi, et kala ei jääks kuivaks.

Haide Neeme tänavalt

***

Tädi Anna kook

Koostisosad

liivataigen

õunad

marjaželee (nt punasõstar)

Valmistamine

Lihtsalt valmiv plaadikook. Kasuta koogi põhjaks liivataigent. Sellele tuleb ritta laduda õunad ja peale panna ka marjaželeed. Küpseta ja naudi!

Katrin, 35-aastane Tuulemaa tänavalt

***

Kilufilee õlis

Koostisosad

Kange valge või roosa mugulsibul

Värsket kilufilee (väike karp)

Oliiviõli

Till

Valmistamine

Lao vaheldumisi kaussi kilufilee ja sibul. Vala peale oliiviõli. Lase umbes kaks päeva külmkapis seista. Pane peale tilli või muud rohelist ja söö leiva või kartuliga.

Mihkel, 37-aastane, Koplist

***

Lõhesupp

Koostisosad

porru

porgand

brokkoli

kartul

lõhe

sibul

küüslauk

puljongikuubik

valmistamine

Haki juurviljad ja pane keema. Kui juurviljad on pehmed, siis lisa kala ja maitseks puljongikuubik. 

Eha, 72-aastane, Tööstuse tänavalt