Retseptid näituselt “Kopli maitsed”

Autor: Kristi Paatsi ja Laura Jamsja, Kalamaja muuseum

Kalamaja muuseum kogus koostöös Kopli 93 kogukonnakeskusega Tallinna linna välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ raames uusi ja vanu, värskeid ja tuttavaid, eksootilisi ja koduseid Kopli retsepte. Retseptid koguti Kopli elanikelt oktoobris 2021. aastal ühe päeva jooksul.
Koguti 62 eripalgelist retsepti: leidub nii soolaseid kui magusaid roogi, nii pidupäevaseid kui ka igapäevaseid maitseid. Omale armsaid retsepte jagasid erinevas vanuses tallinlased. Neist kõige vanem oli 82-aastane ja kõige noorem 12-aastane. Retseptid on näitusel esitatud eesti, vene ja inglise keeles ja saab uudistada 20 erilist toiduretsepti alates eelroogadest kuni magustoiduni.

Põhja-Tallinna maitsed. Retseptide kogumine Koplis oktoobris 2021. Foto: Siim Loog

Retseptid aitas üle vaadata ja kasutatavamaks teha kokk Aldur Soosalu. Täname südamest kõiki kohalikke, kes retsepte jagasid. Näituse meeskond Kalamaja muuseum, Kopli 93, Tallinna linn, Tallinna Strateegiakeskus, Tallinna Kultuuri-ja Spordiamet.

Siin postituses saab avastada retsepte, mis on osa näitusest Kopli 93 kogukonnakeskuses. Ülejäänud retseptidega saab tutvuda SIIN.

LETŠO

0,5 kg sibulat

0,1 kg küüslauku

0,4 kg porgandeid

0,75 kg paprikat

50 g piprakaunu (1–2 tk)

0,4 kg (hapusid) õunu

1,5 kg tomatit

soovi korral võib lisada kapsast, suvikõrvitsat, põlduba

5 g suhkrut

7 g meresoola

1 g Cayenne’i pipart

2 tk loorberit

10 tk terapipart

0,5 dl rapsiõli

Valmistamine

Haki küüslauk peeneks ja tomatid suuremateks kuubikuteks. Kõik ülejäänud köögiviljad haki ribadeks. Lisa koostisosad potti koostises nimetatud järjekorras. Lisa poti põhja 2 cm vett. Kuumuta vaikselt keemiseni, keeda madalal kuumusel pehmeks. Valmimisel maitsesta vajadusel üle. Pane letšo kuumalt steriliseeritud purkidesse või tarvita kohe salatiks liharoa kõrvale.

Reio, 56-aastane; Kopliranna tänavalt

***

ADŽIKA

1,5 kg tomatit

0,9 kg Bulgaaria pipart (paprika)

0,3 kg küüslauku

0,3 kg tšillipipart

50 g meresoola

0,2 l veiniäädikat

Peenesta kõik puhastatud ja kooritud koostisosad hästi väikeseks. Pane potti, kuumuta keemiseni ja seejärel keeda vaiksel tulel kuni valmimiseni. 

Jelena, 45-aastane; Erika tänavalt

***

POISSMEES

80 g pekikuubikuid

0,1 kg mugulsibulat

4 saiaviilu

2 muna

värske till serveerimiseks

Koori ja haki sibulad väikeseks. Passeeri pekk koos sibulaga. Klopi lahti munad ja kasta saiad läbi munade. Aseta pannile, prae kuni valmimiseni. Peale puista hakitud tilli.

Viktor, 67-aastane, ja Ljudmilla, 70-aastane; Kari tänavalt

***

KÕRVITSAVORM

0,3 kg riivitud kõrvitsat

0,1 kg riivitud kabatšokki

0,4 kg kohupiima

50 g rosinaid

30 g mannat

0,03 kg jahu

0,1 kg suhkrut

2 muna

Või ja riivsai vormi määrimiseks

Sega kõik koostisosad omavahel. Määri vorm võiga ja kata õhukese riivsaia kihiga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 35 minutit.

Jelena, 35-aastane; Pelguranna tänavalt

***

PELMEENID

Taigen

0,5 kg jahu

0,27 kg vett

soola

Täidis

0,5 kg hakkliha (sea-, looma- või lambaliha)

0,1 kg sibulat

20 g piprakaunu

0,1 kg porgandit

0,1 kg seeni

10 g soola

Kaalu kokku taigna koostisosad koos natukese soolaga. Sõtku tainas ühtlaseks, kuni see tuleb käte küljest lahti. Kata tainas niiske rätikuga ja lase ühe tunni puhata.

Koori ja puhasta köögiviljad. Haki kõik peeneks ja prae kergelt koos lihaga läbi. Maitsesta.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ning lõika sellest meeldiva paksuse ja suurusega kettad. Aseta ketastele täidis ja vormi pelmeenid.

Pelmeenide valmistamiseks on kaks viisi.

  • Keeda vees, kuni pelmeenid tõusevad pinnale. Keetmisveele lisa loorberit. Söö koos hapukoore ja mädarõikaga.
  • Küpseta ahjus, kuni pelmeenid on krõbedad, küpsetamise ajal pööra ringi, et need saaksid ühtlaselt krõbedaks.

Ljudmilla, 53-aastane; Kopliranna tänavalt

***

PIRUKAD

Pärmitaigen

0,3 l (käesooja) vett

50 g soola

50 g suhkrut

12 g kuivpärmi (1 pk)

0,5 kg jahu

0,1 l rapsiõli

(määrimiseks) 1 muna 

Täidis

0,3 kg porgandeid

0,3 kg kapsast

0,15 kg sibulat

0,2 kg seeni

50 g küüslauku

2 keedetud muna

soola, pipart

Pärmitaigna valmistamiseks sega kausis vesi, sool ja suhkur. Lisa jahu, millesse on segatud kuivpärm, ja sõtku ühtlaseks. Viimasena lisa rapsiõli ja sõtku, kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kerkida umbes üks tund.

Puhasta ja haki köögiviljad ribadeks. Prae pannil pehmeks ja maitsesta. Riivi keedetud munad ja sega köögiviljamassiga. 

Sõtku kerkinud tainas jahusel laual kergelt läbi ja rulli õhukeseks. Lõika taignast umbes 10 cm laiused kettad. Aseta igale kettale suur supilusikatäis täidist. Suru servad ümber täidise kinni. Aseta pirukad ahjuplaadile ja lase 15 minutit kerkida. Määri pirukad klopitud munaga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni need on kuldpruunid.

Reio, 56-aastane, ja Ljudmilla, 53-aastane; Kopliranna tänavalt

***

STUUVITUD PORGANDID

0,5 kg porgandeid

0,2 l kohvikoort

25 g nisujahu

porgandite keetmiseks vett ja soola

Koori ja tükelda porgandid suurteks ratasteks. Keeda need väheses soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Sega vähehaaval kohvikoorega jahu nii, et see tükki ei jääks, kuni koor on tervikuna lisatud. Vala peaaegu valminud porganditele peale jahu-kooresegu, seda pidevalt segades. Keeda paar minutit kuni kastme paksenemiseni, maitsesta.

***

SALAT „KOPLI BAAR“

0,2 kg kurki

0,1 kg õunu

0,1 kg sinki

0,1 kg riivjuustu

0,1 kg majoneesi

Lõika kurk, õun ja sink kuubikuteks. Lisa riivjuust, vala üle majoneesiga.

Jekaterina, 41-aastane; Puhangu tänavalt

***

BORŠ

0,6 kg veisekondiliha

0,3 kg peeti

0,3 kg kapsast

0,1 kg porgandit

0,2 kg kartulit

0,1 kg sibulat

0,1 kg tomatipastat

vett

soola

äädikat

Keeda lihapuljongit, puhasta kondi küljest liha ja pane tagasi potti. Lõika köögiviljad ribadeks ja pane potti. 30 minuti pärast lisa tomatipasta ja keeda. Lisa maitse järgi soola ja lase supil tõmmata.

Nikita, 12-aastane; Kopliranna tänavalt

***

SILGUSOUST

1 kg värsket räime

50 g meresoola

0,1 kg sibulat

1 l piima

40 g jahu

pipart

loorberit

õli praadimiseks

Puhasta räimed ja jäta soolatuna külmkappi üleöö seisma. Prae hakitud sibul vähese õliga klaasjaks. Lisa sibulale kilud ja jahu. Sega läbi, lisa piim ja loorber. Lase soust keema ning keeda tasasel tulel nii, et räimed ei laguneks. Maitsesta ja söö kuuma kartuliga.

Inge Olesk, 50-aastane; Koplist

***

PRAETUD MUDILAD

2 ümarmudilat

soola

praadimiseks õli ja võid

Puhasta mudilad. Prae kalad õli ja või segus. Maitsesta soolaga.

Reet, 60-aastane; Erika tänavalt

Reet käib Paljassaares läbi aasta ujumas ja vene prouad soovitasid kalameeste käest mudilat küsida – kalamehed on alati lahkesti andnud.

***

KINGSEPA LÕHE

1 kg kilu

0,2 kg sibulat

rapsiõli

Marinaad

1 l vett

50 g suhkrut

50 g soola

0,5 dl (30%) äädikat 

Puhasta kilud. Valmista marinaad ja vala kilud marinaadiga üle. Hoia kala selles ööpäev. Puhasta sibulad ja lõika ratasteks. Lao kilud vormi vaheldumisi sibularataste ja vähese õliga, kuni kõik on laotud. Kata marinaadiga nii, et kala ei jääks kuivale.

Haide; Neeme tänavalt 

***

BALTI KILU

1 kg värskeid kilusid

50 g soola

10 g küüslauku

10 g tilli

Haki küüslauk ja till peeneks. Sega soolaga. Puhasta kilud, sega maitseaineseguga ja lao tihedalt nõusse. Kahe tunni pärast võib juba süüa. Eksperimendi mõttes võib küüslaugu asendada ka ingveriga.

Igor, 65-aastane; Sõle tänavalt

***

TORT PRÄÄNIKUTEST

0,5 kg präänikuid

0,4 kg aedmaasikaid

0,5 kg hapukoort

Lao vormi kiht präänikuid, kata hapukoorega ja pane peale tükeldatud aedmaasikad. Seejärel lisa veel kaks samasugust kihti. Pane ööseks külmkappi ja tort ongi valmis.

Jekaterina, 31-aastane; Niidi tänavalt

***

RETSEPT „LOOTUS“

150 g tatratangu

0,35 l piima

3 muna

soola, suhkrut

õli praadimiseks

Jahvata tatar blenderis. Sega omavahel tatrajahu ja ülejäänud koostisosad. Küpseta ülepannikoogid. Tainasse võib lisada ka keedetud tatart.

Igor, 65-aastane; Sõle tänavalt

***

MAKARONID MEREMEESTE MOODI

0,3 kg hakkliha

0,3 kg pastat

0,1 kg sibulat

õli praadimiseks

Prae hakkliha umbes 10 minutit. Keeda makaronid. Sega praetud liha ja makaronid läbi. Lisa hakitud sibul.

***

KOPLI HOMMIKUSÖÖK

1 (terve!) sai

0,5 kg meelepäraseid köögivilju

0,3 kg hakkliha

0,2 kg riivjuustu

soolt, pipart

õli praadimiseks

Lõika saiapätsi ülemine osa ära. Võta sisu välja, määri seest kergelt õliga. Puhasta ja tükelda köögiviljad, prae läbi. Tee sama hakklihaga. Puista saia sisse köögiviljad, seejärel praetud hakkliha ja puista peale riivjuust. Küpseta täidetud saia 170 kraadi juures 15 minutit. Valmis päts lõika viiludeks ning serveeri soolakurkide ja majoneesiga.

Sergei Ovtšenkov, 41-aastane; Kangru tänavalt

***

KEFIIRIPIRUKAD

Taigen

0,6 kg jahu (vajadusel rohkem)

0,35 l kefiiri

1 muna

5 g soola

Täidis

0,3 kg kapsast

0,2 kg sibulat

0,3 kg (keedetud) riisi

0,2 kg kanamaksa

soolt, pipart

praadimiseks õli

Seda taigna koostisosasid nii kaua, kuni need ei kleepu väga käte külge. Kata taigen kilega ja jäta 30 minutiks seisma. Täidise jaoks puhasta ning tükelda sibul ja kapsas. Prae läbi, lõpus lisa peenelt lõigatud kanamaks ja hauta, kuni valmis.

Rulli tainas (sarnaselt tšebureki valmistamisele) väga õhukeselt suureks koogiks. Lõika suured kettad. Pane peale täidis. Pirukad keera kokku ja vajuta ääred kinni. Prae pirukaid taimeõlis kahelt poolt. Valmis pirukad nõruta köögipaberil, et eemaldada liigne rasv.

Niina; Puhangu tänavalt

***

SEARASVAS PRAETUD KARTULIPUDER

0,5 kg kartulit

soola

searasva praadimiseks

Koori ja keeda kartulid soolases vees pehmeks. Kurna ja tambi keedetud kartulid pudruks ja lase vormis jahtuda. Kui puder on jahtunud, lõika sealt viilakad ja prae pannil searasvas.

Võib süüa näiteks seenekastmega. Küll on hea!

Viive, 74-aastane; Jahu tänavalt

***

KABATŠOKIKOOGID

0,5 kg kabatšokke

0,1 kg jahu

1 muna

soola

õli praadimiseks

Riivi kabatšokk, lisa muna, jahu ja sool. Sega taigen valmis. Prae pannil õlis koogid. Väga maitsvad!

Olga Sudakova, 70-aastane; Pelguranna tänavalt

***

ÕUNAPIRUKAS

0,4 kg õunu

0,25 l kefiiri

50 g (sulatatud) võid

1 muna

0,2 kg suhkrut

0,3 kg jahu

5 g soodat

5 g soola

serveerimiseks: tuhksuhkrut, kaneeli

Sega omavahel kõik koostisosad peale õunte. Taigen peab jääma paksu hapukoore konsistentsiga. Puhasta õunad ja lõika viiludeks. Laota õunaviilud võiga määritud ahjuplaadile ja vala tainaga üle. Küpseta 180 kraadi juures 20–25 minutit.

Valmis pirukas puista üle tuhksuhkru ja kaneeliga.

Tamara Zaitsev, 81-aastane; Kopli tänavalt